dissabte, 1 de juny del 2013

Tots els meus amics són morts: El llibre còmic més trist que hagis llegit mai





L’entrada d’avui, comparada amb les anteriors, és una mica més breu. I ho és perquè, com el llibre que comentaré, són més importants les essències i allò que se suggereix que no pas fer-ho tot explícit. De vegades, és la simplicitat d’un fet quotidià –però, tanmateix, transcendent– la que ens condueix a fer-nos preguntes que no deixen d’inquietar, en un moment o altre, a totes i cada una de les persones. Aquest llibre, doncs, és una mostra d’aquest plantejament.

Tots els meus amics són morts és un llibre escrit a quatre mans per Avery Monsen i Jory John –amb il·lustracions de Monsen–. En català, el llibre ha estat publicat per La Galera, que l’ha inclòs dins la col·lecció Bridge, pont entre la literatura juvenil i l’adulta. Tanmateix, malgrat la seva aparença, no és un llibre per a nins; el format de llibre infantil, però, li escau, perquè ens permet fer el que fan alguns nins amb alguns contes determinats: guardar-los com un petit tresor. És un llibre que s’autodefineix com «el llibre còmic més trist que hagis llegit mai» i, de fet, ho és: és una reflexió amb humor sobre la mort. Ens trobam davant textos mínims, plens de tendresa i, alhora, d’ironia. 

Les històries són senzilles però originals i, de vegades, impactants: una cinta de cassette que explica que tots els seus amics estan caducats; un ventríloc que confessa que el seus amics –els ninots que fa parlar– són molt callats; un calcetí que està trist per haver perdut la seva parella; un vell que recorda que tots els seus companys són morts; el pensament del darrer ocell dodo; el darrer arbre d’un bosc; un pollastre que es lamenta que els seus amics se n’hagin anat a Kentucky; amics que es perden, es fonen o desapareixen; amics que no parlen o que, contràriament, parlen més del compte; amics que estan passat de moda, caducats o que fan por...

Per les històries –millor dit, les frases concises i encertades– i pel to que adopta el llibre –irònic i melancòlic, trist i humorístic–, podem reflexionar sobre aquests temes tan complexos –però, alhora, tan quotidians–, com són l’amistat, la mort, la solitud, la pèrdua d’éssers estimats, mitjançant l’acceptació del que, al cap i a la fi, és inevitable. Són frases breus i senzilles, acompanyades d’un grapat de dibuixos, també senzills. És, doncs, un llibre d’una originalitat extraordinària. 

En realitat, és un llibre que just requereix uns cinc minuts per a llegir-lo i, tanmateix, tot i la brevetat, és capaç de despertar-nos tot un ventall de dubtes existencials. Sens dubte, no deixa indiferent a ningú. Ens pot fer gràcia... o no. 

En definitiva, Tots els meus amics són morts no és exactament un còmic. Podríem que és... un llibre infantil per a adults, tal vegada? És un llibre trist... però que, alhora, et treu una rialla, sempre amb una petita esgarrifança de fons. Per tant, és un llibre que, malgrat la seva aparença, és difícil de qualificar i d’encasellar. És un llibre absolutament contradictori i, possiblement per això, molt original. De fet, s’ha convertit en un llibre de culte tant als Estats Units com a Europa.

Per mor de la manca de paraules per a definir-lo, us deix un tast del que hi podreu trobar a dintre:










I aquí teniu la reacció de l’autor en rebre la versió catalana!: CLICAU AQUÍ




1 comentari: