diumenge, 10 de març del 2013

Relats en català. Una iniciativa 2.0.





www.relatsencatala.cat és una pàgina web on tothom pot publicar o llegir relats i poemes en català. Aquesta pàgina va començar la seva activitat l’onze de gener de 2004 i, des d’aleshores, no ha parat de créixer, tant en el nombre de publicacions com de persones inscrites. A més, és un dels llocs web en llengua catalana més visitats. Va néixer, de fet, com a instrument útil per a dinamitzar l’ús del català a la xarxa i per a ser, alhora, una plataforma per a estimular la creativitat i la participació en l’àmbit de la literatura catalana. 

El seu disseny és senzill: es tracta d’un dipòsit de relats i d’altres textos que es poden llegir i imprimir. Les peces literàries estan agrupades per categories (assaig, biogràfica, ciència-ficció, crítica, fantàstica, històrica, humor, juvenil, poesia, policíaca, política, social, terror i viatges). 

Qualsevol persona pot publicar relats en català. Moltes persones tenen històries, contes, viatges, experiències, opinions... que han estat escrits i que no han sortit més enllà de l’escriptori de l’autor, bé fos per vergonya, per falta de mitjans o per qualsevol altre motiu. Relatsencatala.cat, d’alguna manera, pretén ser l’espai on s’apleguin tots aquests relats. No hi ha cap limitació pel que fa a l’extensió dels escrits, però s’ha de tenir en compte que una pàgina web és un mitjà de transmissió amb unes característiques especials i, així doncs, els autors haurien de tenir en compte uns certs aspectes a l’hora d’enviar les seves composicions. La recomanació de l’equip és fer relats d’entre dues i cinc pàgines de word. De fet, s’indica més o menys el temps de lectura a cada relat.

Així mateix, qualsevol persona s’hi pot inscriure –com a lector i/o com a autor– i, així, tothom pot participar-hi activament. El lector, a més de llegir els textos, els pot votar, valorar i comentar. L’autor, per la seva banda, té dret a enviar les seves creacions i sotmetre-les al criteri editorial del portal. D’aquesta manera, s’assegura que tots els textos tenguin un mínim de qualitat i interès, quan passen per aquest filtre. És, de fet, el que passa amb les editorials convencionals, que posen al mercat els autors que creuen que són millors. 

Però la interactivitat amb el públic lector, que es registra voluntàriament –i gratuïtament– també permet establir rànquings complementaris a les peces literàries recomanades pels editors. L’immens dipòsit de textos, per tant, es reordena de diverses maneres, en forma de llistes que figuren en portada (recomanats editora, més llegits, més comentats, nous recomanats editora, últims comentats, nous més llegits, nous més comentats, nous més votats, alguns dels autors més valorats, a l’atzar o més votats). Per tant, hi ha llistes de textos, però també d’autors, i es fa palesa la participació i la interacció amb comentaris, crítiques i valoracions d’altres usuaris als textos.

La jerarquia és clara: prima la línia editorial, però també es té en compte la recepció ponderada per part d’un públic lector registrat, exigent i conscient de la seva capacitat d’intervenció. 

Aquest portal, guardonat amb el Premi Lletra a Girona la nit dels premis Prudenci Bertrana (2004) per la seva capacitat innovadora, ha generat una gran comunitat de lectoescriptors que formen una societat literària variada i plural. No hem d’obviar que hi ha un món creatiu, fresc i modern que circula per la xarxa (del què molts d’agents literaris, grans diaris o cenacles intel·lectuals ni se n’han adonat). És gent que manifesta un talent sense haver de demanar permís a ningú, inserida dins un món que garanteix la llibertat creadora. 

Ens pot semblar que aquesta pàgina web és emprada més aviat per adolescents. La veritat, però, és que hi ha autors de tota casta, amb gèneres i estils molt diversos. I, si bé és cert que n’hi ha molts, d’adolescents, també podem trobar-hi autors més granats. Això no presenta cap problema. Qualsevol persona de qualsevol edat pot participar-hi. 

També cal destacar que, arran d’un grup de relataires, usuaris habituals d’aquest portal literari, es va crear l’Associació de Relataires en Català (ARC), el 21 de novembre de 2007. És una associació sense ànim de lucre que centra les seves activitats en l’àmbit de l’escriptura i la lectura en català. Els objectius d’aquest col·lectiu són: promoure l’ús de la llengua en tot el territori de parla catalana, difondre la realitat que empara la nostra llengua i sensibilitzar la societat al voltant d’aquest qüestió (tal com indiquen a la seva pàgina web: http://associaciorelataires.blogspot.com.es/). Aquesta associació, a més, s’encarrega de convocar concursos literaris, crear acords i convenis de col·laboració amb altres entitats i associacions, promoure escriptors novells catalans i intentar donar veu a les joves promeses del futur de les nostres lletres.

En definitiva, ens trobam en una nova era –la era digital–, que ha imposat un nou paradigma. Però els creadors de relatsencatala.com no han volgut perdre, tampoc, la tradició de treure llibres en paper, amb els millors relats de la pàgina web. Així, tot i que la idea inicial era fomentar el català a la xarxa, la iniciativa va tenir tant d’èxit que s’han arribat a publicar reculls dels millors relats en forma de llibre. Fins ara s’havien penjat a la xarxa textos escrits en paper. Ara, la novetat, va ser que uns llibres es construïren des de la xarxa. 

Tot plegat és una contribució a la normalització, extensió i consolidació de la llengua i cultura catalanes. És una tendència de futur, però també de present, que deixa que joves –i no tan joves– puguin demostrar el seu art al públic, de manera gratuïta, però també és una eina perquè aquests escriptors sàpiguen què en pensa la gent, dels seus escrits, i puguin anar definint i perfeccionant el seu estil. 

Us animau a participar-hi? És gratuït!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada